Featured Jadran

BROJKE NE LAŽU: Trogir je ove godine apsolutni turistički hit

trogir-900

Da će Trogir i ove godine biti turistički hit potvrđuje porast broja dolazaka i noćenja u travnju koji je obilježio pojačani dolazak Francuza, ali i domaćih gostiju.

Po podacima trogirske Turističke zajednice, od 15.travnja do 1. svibnja ovaj grad posjetilo je 2130 turista, koji su ostvarili 4547 noćenja, što je za oko osam posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, piše Trogirskiportal.hr.

Osim toga, organiziranje Srednjovjekovnog sajma, održanog uoči 1.svibnja, pokazalo se pravim marketinškim pogotkom. Ta sajamska manifestacija, kao jedinstveni spoj kulturnog i zabavnog turističkog sadržaja, dovela je u Trogir još nekoliko tisuća gostiju, smještenih na destinacijama od Primoštena do Splita.

Direktor trogirskoga TZ-a Goran Vržina procjenjuje da je tijekom tri dana, koliko je trajao sajam, naš grad posjetilo oko 5000 gostiju od čega je profitirala i lokalna ekonomija, predvođena ugostiteljima i vlasnicima suvenirnica. Uz Francuze i domaće goste, kojih je bilo najviše, ne zaostaju ni oni iz Južne Koreje, te tardicionalno Trogiru vjerni Poljaci i Nijemci kojih je bilo 1261, a ostvraili su ukupno 2616 noćenja.

Travanjski porast u svim segmentima turističkog poslovanja, pri čemu je statistika obuhvatila samo drugu polovicu mjeseca, ohrabrujući je podatak na temelju kojeg će se graditi i očekivanja od ovogodišnje sezone. A ona su ipak velika jer u lepezi ohrabrujućih podataka posebno se ističe porast broja noćenja kojih je lani bilo 16 posto više.

Pritom treba naglasiti da gosti, koji posjećuju Trogir, u prosjeku ostaju oko pet dana što je bolje i od europske statistike. Trogir je napokon prepoznat kao živući spomenik, no još uvijek nedovoljno brendiran kao Unescov grad na čijem je području i oko 1200 malih privatnih iznajmljivača.

Upravo su oni i glavni zamašnjak trogirske turističke ekonomije, a kad se tome pridoda i atraktivnost same destinacije, manje više ujednačene cijene smještaja koje se nisu puno mijenjale te podizanje kvalitete ukupne ponude, rezultati nisu mogli izostati. Tako kažu trogirski turistički djelatnici koji, ohrabreni rezultatima prošlogodišnje sezone, ali i statističkim podacima za ovogodišnji travanj, najavljuju još jednu rekordnu turističku žetvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *